Dawno już miały być ale ostatnio gonię własny cień....
to na zimowe wieczory pasują jak ulał do kocyka, książki i błogiego lenistwa najlepiej przy kominku.
Rozpływają się w ustach i są kusząco uzależniające
:)
Trufle Ciemne
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 40 ml śmietany 18% (wychodzi troszkę ponad 3 łyżki)
- 200 g konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub najlepiej wiśni w spirytusie. (ja wyciągnęłam z konfitury i zamoczyłam w spirytusie...im dłużej tym są lepsze )
W miseczce w kąpieli wodnej (miska na garnek z gotującą się wodą) podgrzewamy śmietanę, masło, połamaną czekoladę oraz cukier puder, mieszamy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę, wstawiamy miseczkę do lodówki na conajmniej 2 godziny. Jak masa stężeje to nabieramy łyżeczką niewielką porcję masy, wkładamy odsączoną wiśnię i toczymy kulkę. Obtaczamy każdą kulkę w czekoladzie w proszku lub w gorzkiej czekoladzie startej na drobnej tarce.
Rafaello
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 25 dkg mleka w proszku (przesiać przez sitko)
- 10 dkg kokosu + 10 dkg kokosu do obtaczania
Wodę i cukier zagotować, dodać mleko w proszku i kokos, dobrze wymieszać (nie gotować).
Masło trochę rozetrzeć i dodać do ostudzonej masy (można mikserem). Włożyć na 2 godziny do lodówki. Formować kulki wkładając do środka migdały i obtaczać kokosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz